TONIC
EXTENSION

Spring House

With little connection to the outdoors, this substantial family home on the outskirts of Bristol needed a light-filled addition to establish a relationship with its surroundings

LOCATION / REGION

Bristol

TYPE OF PROJECT

Extension

TONIC SERVICES

Concept design to completion

SHARE PROJECT
  • LOCATION / REGION : Bristol
  • TYPE OF PROJECT : Extension
  • TONIC SERVICES : Concept design to completion

A new Garden Room addresses this head-on. Arched braces reflect door and window surrounds of the house, and natural light, space and air-flow abundantly from the room into the existing property. The pointed arches lift the view and lighten the hand-built English oak structure, which forms a generous multi-functional space.

Despite enjoying a beautiful position with wide-ranging views and admirably well-maintained gardens, the arrangement of the existing house largely precluded any direct contact with the outside world. Its substantial Old Red Sandstone walls enclosing well-proportioned rooms, although punctured by generous Bath stone framed windows resulted in an inward-looking home.

The cross-gabled form of the extension echoes the roof form of the existing house, and encourages direct access to, and appreciation of, the gardens, terrace and broader landscape. Opening glazed screens blur inside and out, resulting in a hub for the busy activities of the family.