TONIC
REFURBISHMENT & EXTENSION

Islay Lodge

In the heart of bustling Bath, a near-derelict house hidden from view by decades of overgrown vegetation sat virtually unseen.

A scheme of repairs, maintenance and extension, returned it to everyday family use.

LOCATION / REGION

Bath

TYPE OF PROJECT

Conservation Area + World Heritage Site - Refurbishment and extension

TONIC SERVICES

Concept through to construction drawings

SHARE PROJECT
  • LOCATION / REGION : Bath
  • TYPE OF PROJECT : Conservation Area + World Heritage Site - Refurbishment and extension
  • TONIC SERVICES : Concept through to construction drawings

Over an imposing 4-storeys, on the end of a terrace of 6 dressed Bath stone houses, high ceilinged rooms with sizeable single-pane sash windows gave a hint of the former grandeur. Gas-lamp fittings and servants bells still in-situ spoke of very different times. Sagging plaster, disintegrating cornices and unnervingly creaking stairs gave only the slightest suggestion of the scale of the works required here.

Although located within shouting distance of Bath’s rugby ground and the close proximity of commuters and day-trippers skirting the boundary on Brunel’s GWR line, this Victorian villa had somehow managed to remain untouched and unmaintained for a couple of generations. A Narnia-like quality greeted the intrepid visitor, passing through the garden gate and trying to discover the front door

New finishes were proposed to respect the old and help respond to the issues previously encountered. A light-filled extension created a new open plan family Kitchen – Dining space, and dormers were added to enhance the attic spaces. Outside, the tamed gardens were zoned to separate parking from play and create a contemporary setting.

Clearing away the forest of vegetation allowed the building to breathe. Sensitive repairs to the external stone, roof covering, and rainwater goods addressed the root cause of many of the issues requiring attention. The old service wing, with floors sagging and vines growing, was removed and the building stabilised.