TONIC
RENOVATION & EXTENSION

Coley Court

This former Yeoman's cottage needed urgent care and attention.

We specified natural, breathable, reclaimed and locally sourced materials throughout to create a warm and comfortable family home.

LOCATION / REGION

Bath & North East Somerset

TYPE OF PROJECT

Grade II Listed - Renovation and extension

TONIC SERVICES

Concept through to project delivery

SHARE PROJECT
  • LOCATION / REGION : Bath & North East Somerset
  • TYPE OF PROJECT : Grade II Listed - Renovation and extension
  • TONIC SERVICES : Concept through to project delivery

Inside, welcoming wood smoke from a deep inglenook permeates the air. Once-concealed stone flags of blue and white lias reveal centuries worth of perpetual movement in subtle contours. Soft lime has replaced unforgiving hard modern plaster, and the rich patina of oak and elm beams has re-emerged from beneath layers of thick orange varnish.

At the foot of a sun-dappled tree-lined track on the edge of the Mendip hills, the undulating mellow lime rendered walls of Coley Court have borne witness to life in this peaceful hamlet since the late 16th century.

Highly insulating extruded clay blocks, local stone, hemp insulation and hand-made terracotta floor tiles form the palette of natural, breathable, and sustainable materials contributing to this sensitively revitalised and healthy home.

Extensions respond to changing demands and requirements – adapting to needs as generations before did. Natural light fills the new rooms – with chamfered Portland stone and English oak framed windows echoing the ad-hoc composition of the old.